ZF 24

EXCLUSIV ZF. Eşecul unui fond de investiţii: Cristian Rusu răscumpără producătorul şi retailerul de mobilă Casa Rusu la cinci ani de la vânzarea către fondul de investiţii Greenbridge din Suedia, care a băgat businessul în concordat preventiv

EXCLUSIV ZF. Eşecul unui fond de investiţii: Cristian...

Autor: Cristina Roşca

20.04.2024, 15:31 21666

Antreprenorul Cristian Rusu şi familia sa au răscumpărat grupul Rus Savitar-Casa Rusu, activ în producţia şi retailul de mobilă, la cinci ani după ce au vândut compania către fondul de investiţii Greenbridge din Suedia, arată datele ZF.

Mai exact, fondul de investiţii Greenbridge Partners a preluat în 2019 un pachet majoritar (75%) din acest grup, pentru ca în 2022 să cumpere şi restul de acţiuni de la an­treprenorii fondator.

Apoi, în 2023, compania care operează pro­ducţia a intrat în concordat preventiv la propria ce­re­re. Aceasta este o procedură judiciară de pre­ve­nire a insolvenţei, a cărei deschi­dere sus­pendă executările silite. Scopul este acela de restructurare a businessului.

Până la momentul publicării acestei ştiri, Cristian Rusu nu a putut fi contactat pentru detalii privind această tranzacţie. Dealul a fost parafat pe final de 2023, arată datele ZF.

În 2022, ultimul an pentru care există date publice, compania Rus Savitar, cea care operează producţia şi care a intrat în concordat preventiv anul trecut, a obţinut o cifră de afaceri de 127,8 mil. lei, minus 10% şi o pierdere de 6,3 mil. lei. Este primul an pe minus pentru business.

Şi vânzările firmei Casa Rusu SRL, cea care operează retailul, au scăzut în 2022 de la 80 la 76 mil. lei. Pentru această firmă, ultimii trei ani (2019-2022) au fost pe pierderi, mai exact anii de când fondul Greenbridge a intrat în acţionariat.

România a fost prima piaţă din regiunea Europei Centrale şi de Est pe care a pariat fondul de investiţii Greenbridge Partners, care a plătit câteva zeci de milioane de euro conform datelor ZF de la acel moment.

Potrivit declaraţiilor iniţiale, fondul voia creşterea cotei de piaţă a Rus Savitar – Casa Rusu în România şi extinderea în regiunile alăturate atât organic cât şi prin achiziţii. Mai mult, Greenbridge anunţa intenţial de a face şi alte preluări pe plan local, lucru care nu s-a întâmplat.

Perioada ce a urmat a fost însă marcată de pandemie, de război la graniţă şi de inflaţie record.

Familia Rusu a pus bazele producătorului de mobilă în 1994, acţionari în cadrul grupului fiind Dorica Rusu şi fiii săi Raimond Rusu şi Cristian Rusu. Primii doi s-au retras din acţionariat odată cu tranzacţia cu Greenbridge, intenţia fiind anunţată încă de la începutul anului 2018. Acum, familia Rusu a revenit în business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO