ZF Private health

ZF Private Health. Harris Palaondas, business director, Sofmedica: 1.500 de operaţii cu robotul da Vinci s-au făcut anul trecut. Cu un program de decontare putem ajunge la 5.000 de intervenţii anual. Investiţia într-un centru de chirurgie robotică variază între 2 şi 5 milioane de euro în funcţie de configuraţia centrului

19.04.2024, 00:07 Autor: Mirabela Tiron

Am adus tehnologii noi în domeniul chirurgiei cardiovasculare şi pe neurologie, interesul este tot mai mare ♦ Chirurgia robotică este deja un standard în majoritatea ţărilor din Europa. Şi în România ar trebui să aibă acces orice pacient care are nevoie de astfel de intervenţii.

Furnizorul de echipamente medi­cale Sofmedica, parte din grupul cu acelaşi nume prezent în Grecia, Ungaria, Bulgaria, Croaţia şi Cipru, a finalizat anul tre­cut cu afaceri de 261,9 milioane de lei şi esti­mează pentru acest an o creştere cu 15%-20%.

„Compania a crescut cu peste 40% anul trecut şi dorinţa noastră este ca tehnologiile noi să ajungă la cât mai mulţi pacienţi din România. Am adus tehnologie nouă pe domeniul cardiovascular şi pe cardiologie intervenţională, care a fost primită mai bine decât ne aşteptam. Există o dorinţă mare pentru astfel de tehnologie, este o practică acum să fie cât mai puţin invazivă“, a spus Hariss Palaondas, business director al Sofmedica, furnizor de roboţi da Vinci, la emisiunea ZF Private Health.

Sofmedica a intrat pe piaţa locală în 1994, când a început cu echipamente pentru dializa cronică iar în 2002 cu primul program pe chirurgie robotică.  Compania mai are în portofoliu echipamente pentru neurologie, endoscopie, chirurgie cardiovasculară. A adus tehnologie nouă pe radiochirurgia stereotactică iar pe partea de neurologie a adus o tehnologie bazată pe terapia cu ultrasunete care ca scop reducerea tremurului specific asociat bolii Parkinson.

„Pe partea de chirurgie cardiovasculară lucrăm cu  toate centrele. Acum am extins businessul în România la peste 120 de de spitale pentru că avem şi partea de endoscopie pentru probleme gastrointestinale (colonoscopii, altele), unde echipamentele noastre au ajuns şi în spitalele din oraşele foarte mici“

Tehnologiile inovatoare aduc beneficiu clinic pentru pacienţi dar şi beneficiu economic dacă sunt implementat eficient. După pandemia COVID-19, domeniul de sănătate a devenit mai important şi s-au conturat două direcţii.

„Am văzut două trenduri, două direcţii: pacienţi au devenit mult mai informaţi despre ce doresc pentru sănătatea lor, iar cererea pentru educaţia medicilor a crescut enorm“. El spune că în România sunt, spre exemplu, peste 50  de chirurgi cu certificare în chirurgie robotică, iar în prima jumătate din acest an compania, care are centru de training în Bucureşti şi unul în Atena,  va pregăti  peste 25 de  chirurgi noi.

Până la finalul acestui an numărul chirurgilor certificaţi şi activi în chirurgia robotică ar putea ajunge la 80, dat fiind numărul celor care au  intrat în sesiunile de pregătire.

„Chirurgia robotică este un standard la majoritatea ţărilor din Europa, şi în România ar trebui să aibă acces orice pacient care are nevoie. Avem speranţă să vedem un program de decontare pe chirurgia robotică în România, conform planului de combatere a cancerului“. 

Anul trecut, în România s-au efectuat 1.500 de intervenţii cu robotul da Vinci, însă în Bulgaria se fac cu 65% mai multe intervenţii anual, dat fiind că există un sistem de decontare pe aceste intervenţii.

„Cu un program de decontare cred că  România poate ajunge la 5.000 de cazuri anual. Estimăm pentru acest an o creştere cu 20%. Pe ţarile din Europa de Vest decontarea pe chirurgie robotică este un standard deja. Statul trebuie să înţeleagă importanţa acestui tip de chirurgie“.

Investiţia într-un centru de chirurgie robotică depinde de configuraţia centrului, de tipul de program, un program multi­dis­cplinar, variază între 2 şi 5 milioane de euro.

Centrele private au dinamică, cresc aproximativ cu 15% până 20% în fiecare an.

„Aşteptarea noastră este să se dezvolte mai multe centre de chirurgie robotică în domeniul public. Din cele  15 centre de chirurgie robotică existente doar două-trei sunt în spitale publice. Pe acest tip de chirurgie are indicaţie pentru urologia, ginecologia, chirurgia toracică şi chirurgia generală“.

El a mai precizat că a făcut propunerea către Ministerul Sănătăţii pentru parteneriate cu spitale de stat pentru a instala noi sisteme de chirurgie la unităţile care au un anumit volum de pacienţi şi care ar putea realiza astfel de intervenţii.

„Prin PNRRR sunt planuri pentru noi spitale, există cerinţă pentru dotarea acestor centre. Trebuie să avem însă în vedere că sunt 3-4 ani  până când spitale noi ar putea fi  construite şi dotate cu tehnologie de chirurgie robotică“.

În cele şase ţări în care este prezentă compania Sofmedia, la care deţine acţiuni grecul Georgios Sofianos, există peste 58 de de programe active iar în ţările unde există rambursare de la stat sau din asigurarile private aceste intervenţii  acoperă aproximativ 25% de intervenţiile facute pentru  cancer, potrivit lui.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria