ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Fabrica de procesare a lânii construită de antreprenorul Cristian Mercioniu în Făgeţelu, Olt va fi operaţională în 2025, după o investiţie de 34 mil. euro, cu ajutor de stat. Producătorul se va ocupa şi de tunsul oilor, activitate pentru care va lucra în fiecare an cu 1.000 de oameni în regim temporar

08.05.2024, 00:07 Autor: Alex Ciutacu

Ajutorul de stat se ridică la 22,2 mil. euro, restul fiind finanţat din surse proprii şi credite bancare Mercioniu este cunoscut pentru că a construit sute de apartamente şi zeci de case sub brandul imobiliar New Residence.

Fabrica de procesare a lânii construită cu ajutor de stat în localitatea Făgeţelu din judeţul Olt va deveni operaţională în pe­rioada februarie-mar­tie 2025 şi vrea să ajungă încă din primul an la capacitate maxi­mă, a explicat Cristian Mer­cioniu, proprietar al Eco Partnersheep Insulation şi Eco Friendsheep, în emi­siu­nea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Suntem în proceduri de implementare a proiectului, pro­ceduri de achiziţii, conform ghidului. Avem terenul încă de când am depus pro­iectul. Hala se va construi acum. (...) Unde­va în februarie-martie 2025 vom avea deja primele tone de lână procesată“.

Antreprenorul a obţinut anul trecut un ajutor de stat de la Ministerul Economiei pentru a construi cea mai mare fabrică de pro­cesare a lânii din Europa, cu o capacita­te de peste 25.000 de tone pe an. Estimarea iniţială pentru operaţionalizarea fabricii a fost în 2024, dar s-a decalat din cauza întâr­zierilor de la minister.

„Dacă se semna contractul cu Ministe­rul Economiei în timp util puteam să vor­bim acum de funcţionarea ei, fără nicio problemă. S-a decalat prac­tic cu aproape un an. (...) Utilajele se montează progresiv şi apoi în maxim 6 luni fabrica va ajunge la capacitate maximă de pro­ducţie. Vor lucra 240 de persoane în trei schim­buri şi vom avea un flux continuu“.

Valoarea totală a proiec­tului se ridică la 34 de milioane de euro, cuprinzând chel­tuielile eligibile şi cheltuielile neeligibile ale proiectului. Ajutorul de stat se ridică la 22,2 milioane de euro, iar restul va fi acoperit din surse proprii şi credite bancare. Mai bine de 90-95% din producţia fabricii ar trebui să meargă la export.

„Astăzi, dat fiind faptul că avem nevoie de alternative sustenabile, ecologice, de eco­nomie circulară, la materialele de con­strucţii, am venit cu această idee de a folosi lâna în industria construcţiilor, în industria automotive şi în alte industrii care pot folosi izolaţii de toate felurile“.

Fabrica va produce izolaţii din lână, dar şi diferite alte produse secundare, întrucât îşi propune să fie o facilitate zero waste. Printre produsele secun­da­re se vor regăsi peleţi pen­tru agricultură ecologică, dar şi diferite subproduse din lanolina rezultată în pro­cesul de spălare.

„Din fiecare bucăţică de ma­terie brută care intră în fa­bri­că scoatem un produs finit, inclusiv din resturile vegetale şi resturile animale care rezultă de la spălare vom face peleţi pentru agricultură, un fertilizant natural foarte căutat în vestul Europei şi foarte bun pentru oricine vrea să facă agricultură ecologică“.

Noua fabrică este construită pe firma Eco Partnersheep Insulation, în timp ce Cristian Mercioniu produce deja izolaţii din lână la o scară mult mai mică începând cu anul 2023, prin firma Eco Friendsheep, într-o facilitate din localitatea Costeşti, judeţul Argeş, pe care le-a vândut în Marea Britanie şi în alte ţări din vestul Europei.

„Ce producem într-o lună întreagă în trei schimburi pe fabrica actuală vom face în jumătate de zi pe fabrica nouă. Capacitatea va fi între 25.000 şi 30.000 de tone pe an“.

Antreprenorul consideră că lâna este o resursă care în cea mai mare parte se transformă în deşeu nevalorificat deja de zeci de ani, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care guvernul a acordat ajutorul de stat. Lâna se foloseşte încă puţin în izolaţii pentru că Europa nu are capacităţi de producţie la scară mare.

„De cel puţin 40 de ani se vinde izolaţia din lână de oaie în vestul Europei, dar cei care produc sunt la nivel de manufactură, cum avem şi noi în Argeş, nu a existat un scale-up major în nicio ţară din Europa. România este unul dintre cei mai mari producători de lână din UE“.

Noua fabrică va lucra în mod direct cu crescătorii de ovine din România şi Eco Partnersheep Insulation vrea să se implice din 2025 şi în tunsul oilor, gândind deja un sistem naţional în acest sens.

„De anul viitor vom tunde noi oile. Vom angaja 1.000 de muncitori sezonieri şi vom tunde noi oile pentru că tunsul oilor este foarte scump, mult mai scump decât ai putea scoate pe lână şi este o provocare la nivel mondial, nu doar în Româna. Până şi Australia şi Noua Zeelandă au costuri mai mari la tuns decât la preţul pe lână.

„Vom avea echipe în toată ţara. Există o situaţie pe care o avem deja pusă pe hartă, ştim unde sunt localizate toate fermele din România, vom avea centre de colectare locală sau regională şi acolo vor merge echipele şi vor tunde, vor colecta lâna şi o vor lăsa depozitată temporar până când, după un calendar făcut de comun acord cu asociaţiile, vom merge şi vom aduce zilnic lână de acolo în fabrică“.

Eco Partnersheep Insulation va începe parţial colaborarea cu crescătorii de ovine încă din 2024, dar nu se ocupă în acest an şi de tunsul oilor. Anul acesta va cumpăra lână de la o treime dintre crescătorii de la care va cumpăra anul viitor.

 

Investiţiile în imobiliare

Cristian Mercioniu are o experienţă de 22 de ani în domeniul imobiliarelor, după cum povesteşte el, ajungând să construiască sute de apartamente şi zeci de case în Bucureşti.

„Am început ca agent imobiliar într-o agenţie din Madrid, am revenit în România în 2006 şi am început să tranzacţionez prin ţară tot felul de trenuri şi ce am putut la momentul respectiv. În 2008 m-am apucat să construiesc, am început neinspirat în 2008 în toamnă, am sistat lucrările la proiectul la care lucram atunci în Măgurele şi am revenit în 2013 cu brandul New Residence, prin care am construit 188 de apartamente în Măgurele între 2013 şi 2015“.

Proiectele sub brandul New Residence au fost dezvoltate pe compania British Romanian Investment Partenership, parte a fondului de investiţii britanic ARDC. În spatele fondului se aflau atunci Cristian Mercioniu şi fratele său, Teo Mercioniu, împreună cu parteneri britanici.

„Proiectele au fost generate de mine, chiar au început pe nişte terenuri pe care eu le aveam împreună cu un frate de-al meu care locuieşte în Londra şi am creat o asociere cu câţiva britanici şi acolo am creat un fond de investiţii în care au pus bani şi fonduri de pensii şi privaţi pentru toate proiectele New Residence“.

După primul proiect finalizat în Măgurele, compania a dezvoltat un proiect rezidenţial cu 216 apartamente în zona Ghencea-Drumul Taberei din Sectorul 6 al Capitalei, urmat de un complex de 52 de case în Măgurele.

„Apoi m-am mutat pe zona de nord, am cumpărat o clădire de apartamente închisă şi luată de bancă cu vreo 10 ani în urmă, am refăcut-o şi am vândut-o. Actualmente am un proiect în avizare în strada Puţul de Piatră din zona Piaţa Victoriei şi un proiect autorizat deja în Băneasa“.

Trebuie menţionat că antreprenorul a renunţat la colaborarea cu britanicii pentru proiecte imobiliare, iar proiectul la care lucrează în prezent este realizat doar cu fratele său, Teo Mercioniu.

Proiectul din strada Puţul de Piatră are un istoric interesant, întrucât Cristian Mercioniu a cumpărat acolo un tren pe care era ridicat în mod ilegal un bloc de 4 etaje, cu autorizaţie falsă, lângă un monument istoric. Ştirea demolării blocului a apărut în presa naţională în 2022. Acum, Mercioniu aşteaptă autorizaţia de construire pentru o clădire boutique cu şapte apartamente, o investiţie de 3 milioane de euro cu tot cu teren.

„Din câte ştiu eu este singura construcţie ilegală făcută în Bucureşti care a fost şi demolată. A fost o construcţie făcută ilgal, am achiziţionat terenul, am dărâmat clădirea şi am făcut documenntaţia pentru autorizare. E important când iei un teren pe care a fost o construcţie, ilegal făcută în acest caz, să nu rămână aa cum au rămas multe alte structuri, ruine, pentru 20 de ani în Capitală“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank