ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Corneliu Perianu, iPensii: Ne-am propus să democratizăm şi să digitalizăm procesul de aderare la un fond de pensii facultative Pilonul III în România

28.03.2024, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Nu doar numărul de participanţi la Pilonul III ar trebui să crească în viitor, ci şi cuantumul contribuţiei medii.

În cadrul ediţiei de miercuri 27 martie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi a fost invitat Corneliu Perianu, cofondator al platformei de brokeraj de pensii facultative iPensii, care a discutat despre rolul fondurilor de pensii facultative Pilon III şi modul prin care platforma online plănuieşte să schimbe procesul de aderare la P3.

„iPensii este un broker de pensii facultative autorizat de Autori­tatea de Supraveghere Financiară în septembrie 2023 şi ne-am propus să democratizăm şi să digitalizăm procesul de aderare la un fond de pensii facultative Pilon III în România, oferind potenţialilor participanţi o platformă 100% online de aderare la un fond de pensii facultative“, spune Corneliu Perianu.

Până la existenţa unei platforme 100% online de înrolare la fondurile de pensii facultative, procesul de marketing al fondurilor de pensii facultative era realizat fie de admi­nistrator sau de agenţii de marketing, persoane juridice, pe suport de hârtie, prin întâlniri fizice, fie cu semnătură olografă sau una biometrică, explică reprezentantul iPensii.

„Pe seama creşterii venitului net şi a creşterii contribuţiilor, vedem şi o creştere semnificativă a calităţii Pilonului II. Nu putem spune aceeaşi lucru încă la Pilonul III  şi de aceea aş spune că nu doar numărul de participanţi ar trebui să crească în viitor, dar şi cuantumul contribuţiei medii.“

Calitatea este un aspect foarte important care ajută participanţii, prin acest demers, să îşi asigure un grad de înlocuire a salariului cu pensia adecvat în contextul provocărilor socio-demografice pe care le traversăm, afirmă cofondatorul platformei.

„Acestea nu se vor întâmpla peste foarte multă vreme, ci în curând. În 2030 vor începe să iasă la pensie cele mai numeroase cohorte din istoria României, aşa-numiţii decreţei, generaţia născută începând cu anul 1967.“

De exemplu, femeile născute în anul 1967 vor ieşi la pensie începând cu anul 2030, iar bărbaţii începând din 2032, continuă Corneliu Perianu, adăugând că vor fi cohorte foarte numeroase cu peste 500.000 de nou-născuţi vii, mai mult decât dublu faţă de cohortele care ies în prezent la pensie.

„Deci e o provocare demografică semnificativă, în faţa căreia doar Pilonul II nu va fi suficient. Este limpede că avem nevoie de o arhitectură mai amplă a sistemului de pensii private pentru a face plata acestei provocări“, mai spune reprezentantul iPensii.

 

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent