ZF 24

Standard&Poor's a redus ratingul Romaniei; ramaneti pe zf.ro pentru reactii live

27.10.2008, 17:22 23

Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a redus luni ratingul Romaniei pentru imprumuturi in moneda straina pe termen lung cu o treapta, la "BB+", de la "BBB-", si calificativul pentru creditele pe termen scurt la "B", de la "A-3", ambele cu perspectiva "Negativa". Scaderea ratingului la BB+ inseamna iesirea Romaniei din zona de ratinguri "investment grade", care reflecta un risc scazut al investitiilor. Scaderea ratingului se va reflecta cel mai probabil in cresterea dobanzilor pe care statul si companiile vor trebui sa le plateasca la imprumuturile externe.

Ratingul imprumuturilor pe termen lung in lei a fost revizuit in scadere, de la BBB la BBB-, iar cel aferent imprumuturilor pe termen scurt in lei a fost mentinut.

"Scaderea ratingului reflecta intensificarea riscurilor asupra economiei reale a Romaniei, din cauza cresterii gradului de indatorare din sectorul privat si a dependentei de canalele de finanatare externe din ce in ce mai nesigure", se arata intr-un comunicat emis de agentia de rating.

"Autoritatile nu s-au ocupat de aceste provocari economice in continua crestere, atentia fiind concentrata pe alegerile generale... In absenta unor masuri politice concrete, economia Romaniei s-a supraincalzit, proces sustinut de cresterea puternica a creditului neguvernamental", se mai precizeaza in comunicat.

Totodata, cresterea asociata a cererii interne a contribuit la presiuni asupra cresterii salariale si o largire a deficitului de cont curent la 14% din PIB in 2007, pe fondul intensificarii importurilor, mai precizeaza reprezentantii Standard&Poor's.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO