Eveniment

Consumul îşi revine şi promite să sprijine PIB-ul, cum a făcut-o de atâtea ori

Consumul îşi revine şi promite să sprijine PIB-ul,...

Autor: Iulian Anghel

09.05.2024, 00:07 908

Economiştii aşteaptă în acest an o creştere economică (în medie) de 3% din PIB, iar consumul în creştere pare că va împlini această previziune.

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia cumpărării de maşini şi motociclete) a crescut în T1, an/an, cu 6,4%, şi a atins nivelul de creştere din T1/2018, de dinainte de pandemie. De ani buni creşterea economică vine în proporţie de 75% din consum (pe partea de utilizare a PIB) şi doar de 20 - 25% din investiţii şi asta în anii buni. Creşterea consumului arată că, într-un anume fel, chiar dacă nu destul de evident, episodul inflaţiei începe să fie depăşit. Inflaţia în UE se duce sub 3%.

În România ea este încă mare, dublă faţă de media UE. Dar coboară încet – BNR speră să o ducă la sub 5% la final de an şi la 3,5% în 2025. Potrivit datelor publicate miercuri de INS, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a crescut în primele trei luni ale anului faţă de primele trei luni din 2023 cu 6,4%. Creşterea s-a bazat în principal pe vânzările de produse nealimentare, dar şi pe vânzările de carburanţi şi alimente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO