Companii

Reportaj. Pâinea la ţest, gogoşile cu dulceaţă de lapte, olăritul şi 50 de producători locali au atras 10.000 de vizitatori la festivalul Suflet de România, de pe D­omeniul Regal Săvârşin

În weekendul Floriilor, peste 50 de mici producători şi artizani din România şi-au expus produsele tradiţionale şi meşteşugurile vechi pe Domeniul Regal Săvârşin.

În weekendul Floriilor, peste 50 de mici producători şi artizani din România şi-au expus produsele tradiţionale şi meşteşugurile vechi pe Domeniul Regal Săvârşin.

Autor: Florentina Niţu

04.05.2024, 00:06 106

Mirosul de iarbă verde îm­binat cu cel de pâine la ţest, coaptă pe vatră, de gogoşi proas­pete, acoperite cu dul­cea­ţă cu lap­te, de câr­naţi şi slănină din Bucovina, de tele­mea de vacă sau de oaie din diferite colţuri ale ţării, a fost „amestecul“ pentru care circa 10.000 de români şi străini au venit la a doua ediţie a festi­valului Suflet de România, găzduit pe domeniul Regal de la Săvârşin din judeţul Arad în weekendul Floriilor.

Atmosfera a fost amplificată de mirosul oa­lelor de lut ce se uscau la soare, la o tem­pe­ratură de 23 de grade, realizate de copii în­tr-un mic atelier improvizat, în timp ce o parte din adulţi se aşezau în faţa unui ecran uriaş pe care rulau secvenţe din Pistruiatul şi alte filme vechi româneşti, iar alţii au încins o horă pe fundalul unei melodii populare cân­ta­te de interpreţi pe scena principală. Într-o imagine mai cuprinzătoare a întregului tablou, erau şi copiii care se jucau veseli pe baloţii de paie, în timp ce părinţii se relaxau şi savurau un suc de aronia, o cornată sau chiar o nucată.

„Am văzut că au venit foarte mulţi tineri. Anul acesta am adus peste 50 de producă­tori, în creştere faţă de anul trecut, şi ne aşteptăm să vină peste 10.000 de oameni. În 2023 am avut aproape 8.000 de vizitatori“, a spus Gabriela Sîrbu, corporate sustainabi­lity director al Profi. Evenimentul a avut loc în 27-28 aprilie 2024, organizat de Profi în parteneriat cu Casa Regală a României.

Printre producători s-au numărat Că­ma­ra Moţului din Arieşeni, o mică afacere care realizează manual produse tradiţionale româneşti după reţete vechi adaptate cerin­ţelor actuale, Stupina Grama, ce face produ­se apicole de peste 20 de ani, precum mierea de Negruş, unul dintre cele mai distinctive ti­puri de miere, Strămoşia, o băcănie ce pune pe pia­ţă bucate din „ograda“ Bucovinei, şi Aronia Hănţeşti, producător de suc de aronia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO