Business Internaţional

Explozia preţurilor boabelor de cacao expune fragilitatea maşinăriei al cărei produs final este ciocolata. Victime şi potenţiali câştigători

Explozia preţurilor boabelor de cacao expune...

Autor: Catalina Apostoiu

27.03.2024, 22:33 154

Deficitul de cacao este atât de mare, încât sunt necesare preţuri extrem de ridicate pentru a restrânge consumul în mod semnificativ, însă ultimele săptămâni de maxime re­cord ale preţurilor boabelor de cacao au mai mult de-a face cu factori financiari decât cu fundamentele pieţei, în opinia lui Javier Blas, editorialist la Bloomberg.

În orice raliu susţinut al preţului unei materii prime, există un mo­ment în care elementele fundamen­tale ca oferta, cererea, stocurile, nu mai contează. Costul acestora nu mai este un preţ, ci devine doar un număr. Piaţa devine dezordonată.

Este clar că acest moment a sosit pentru piaţa boabelor de cacao, susţine editorialistul Bloomberg.

Pentru a înţelege ce se întâmplă trebuie analizată alcătuirea pieţei şi cine are poziţii short şi cine long. Unii traderi îşi menţin poziţii short deşi toate elementele indică de câteva luni preţuri mai mari, motivul fiind hedgingul. Acesta ar trebui să funcţio­neze. Însă în timp ce aşteaptă scadenţa contractelor financiare, chiar şi câteva luni, traderii au nevoie de cash pentru a acoperi apelurile în marjă.

Într-o piaţă normală, companiile se folosesc de rezervele de cash pen­tru acoperirea apelurilor respective sau împrumută sume mici de bani. Însă pe o piaţă în creştere susţinută, cum este cea a boabelor de cacao, apelurile în marjă pot depăşi capaci­tatea de plată a unei companii cu o situaţie financiară de altfel solidă, forţând-o să-şi închidă poziţiile de hedging.

Pieţele dezordonate pot face ca firmele de trading să întâmpine difi­cultăţi, chiar să se prăbuşească. Piaţa boabelor de cacao este o piaţă domi­nată de câţiva jucători mari şi câteva firme mici de trading care ar putea avea probleme în a-şi asigura finanţare.

Odată de preţurile devin detaşa­te de fundamente, o piaţă bull este aproape imposibil de oprit, până când ceva cedează, scrie Javier Blas.

Actuala scumpire dramatică a boabelor de cacao va avea ramificaţii mai ample decât creşterea preţurilor ouălor de Paşte.

Iubitorii de ciocolată nu vor fi singurele victime ale scumpirii boabelor de cacao, firmele de trading putând la rândul lor să aibă de suferit, în opinia editorialistului Bloomberg.

Scumpirea dramatică a boabelor de cacao este resimţită cel mai puternic în Europa, regiunea cu cel mai ridicat consum de ciocolată din lume, în condiţiile în care noile reglementări privind sustenabilitatea ameninţă să exacerbeze deficitul de boabe de cacao, notează Bloomberg.

Temerile sunt în creştere că noile reglementări, menite să evite comercializarea produselor care distrug pădurile, vor diminua şi mai mult capacitatea producătorilor de ciocolată din cadrul blocului de a se aproviziona în condiţiile în care consumul rezistă.

În timp ce explozia preţurilor boabelor de cacao nu provoacă decât amărăciune, producătorii din America Latină ar putea avea de câştigat, o nouă varietate hibridă crescând randamentele în Ecuador şi Peru, potrivit Les Echos.

Aceştia vizează chiar să devină stăpânii „aurului brun“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO