Business Hi-Tech

CEO Vodafone: Romanii vor fi mult mai atenti cum isi cheltuie banii

CEO Vodafone: Romanii vor fi mult mai atenti cum isi cheltuie banii
15.10.2008, 19:42 26

Criza financiara internationala are o dimensiune mult prea mare pentru a nu avea un impact si in Romania, iar ajustarea de anul viitor a ratei de crestere a economiei locale, determinata de reducerea consumului, ii va face pe romani sa-si schimbe modul in care cheltuiesc banii, estimeaza Liliana Solomon, CEO al Vodafone Romania, una dintre cele mai mari companii locale.

"Ajustarea cresterii economice, pe care cred ca o vom vedea anul viitor, va fi determinata de consumul mai redus, care va fi determinat de scaderea puterii de cumparare, de creditele mai scumpe, de banii care vor fi disponibili oamenilor si care vor fi impartiti altfel. Banii vor fi cheltuiti mai putin pe concedii si alte lucruri care oamenilor le-ar face placere sa le aiba si se vor indrepta in schimb mai mult spre acele cheltuieli obligatorii, necesare, cum sunt ratele la credite, plata utilitatilor", a declarat Liliana Solomon intr-un interviu pentru ZF.
Cursul leu/euro a urcat in cateva zile de la 3,4 la 3,9 lei, fapt care a dus la majorarea semnificativa a ratelor platite de romanii care au luat imprumuturi in moneda europeana.
O jumatate de milion de romani au credite in valuta, conform BNR.
Dobanzile au inregistrat de asemenea un trend ascendent, fapt care s-ar putea traduce in majorari ale costurilor inclusiv pentru creditele in lei. Solomon a precizat ca este inca prea devreme pentru a evalua impactul crizei in Romania, insa s-a declarat convinsa ca vom asista la o scadere a ritmului de crestere a economiei.
"Cu siguranta vom vedea o incetinire a ritmului de crestere in Romania, chiar daca economia nu va intra in recesiune. Daca ne uitam la definitia clasica, recesiunea inseamna sa ai doua trimestre consecutive de scadere a PIB-ului. Avand in vedere ca in Romania se asteapta la o crestere a PIB-ului de opt sau noua la suta, nu ma astept sa ajungem intr-un teritoriu negativ. Dar daca totusi vom asista la o scadere a cresterii de trei pana la patru la suta, vom avea totusi o diferenta uriasa, iar acest lucru se va face simtit in toate domeniile."
Directorul executiv al Vodafone Romania, companie care are peste 9 milioane de clienti si afaceri de peste 1,1 mld. euro, spune ca antreprenoriatul va fi un domeniu afectat de restrictiile care au aparut in obtinerea finantarilor. "Un rezultat absolut sigur al acestei crize este ca banii vor fi dramuiti si vor exista conditii mult mai drastice de acordare a creditelor, ceea ce va duce la situatia in care banii nu vor mai fi la fel de usor de luat pentru a investi in afaceri.
Va trebui sa ai niste planuri mult mai clare si niste garantii mult mai solide pentru a lua credite, iar banii nu vor mai fi la fel de usor disponibili pentru investitii astfel incat sa incepi sa construiesti un parc fara sa pui niciun ban jos.
Cu siguranta partea de antreprenoriat va fi putin zdruncinata, ceea ce ii va obliga pe investitori, pe antreprenori sa isi faca o planificare mult mai solida a businessului."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO